Alman çalışma etiği: ABD medyası Bloomberg kasvetli bir tablo çiziyor

trueliving

New member
İşletme servet kaybı

Şimdi büyük bir ABD medyası Almanların çalışma ahlakını sorguluyor



Tarih: 29 Nisan 2024| Okuma süresi: 4 dakika




Almanların daha fazla çalışması mı gerekiyor?  ABD'li bir gazeteci buna acil ihtiyaç olduğuna inanıyor




Almanların daha fazla çalışması mı gerekiyor? ABD'li bir gazeteci buna acil ihtiyaç olduğuna inanıyor

Kaynak: Getty Images/Luis Alvarez


Diğer sanayileşmiş ülkelerdeki insanlarla karşılaştırıldığında Almanlar çok az çalışıyor. Şimdi büyük bir ABD haber ajansı bu konuyu ele alıyor. Ülkedeki üretkenliğin kasvetli bir resmini çiziyor ve bunun çeşitli nedenlerini belirliyor.





PChristian Lindner gibi politikacılar ve Christian Sewing gibi yöneticiler teşhislerinden eminler: Almanların çok az çalıştığını söylüyorlar. Maliye Bakanı Lindner geçtiğimiz günlerde “İtalya, Fransa ve başka yerlerde burada olduğundan çok daha fazla iş yapıldığını” iddia etti. Deutsche Bank patronu Sewing, WELT AM SONNTAG ile yaptığı röportajda, “Daha fazla, daha sıkı ve farklı şekilde çalışmamız gerektiğini açıkça belirtmeliyiz” dedi.

Şimdi büyük bir ABD medyası da tartışmayı ele alıyor. Finans haber ajansı Bloomberg, bir görüş makalesinde şu soruyu soruyor: “Almanlar meşhur çalışma ahlakını mı unuttular?” Berlin'de yaşayan yazar Chris Bryant, OECD verilerini kullanarak şu sonuca varıyor: Lindner ve Sewing haklı olabilir.

Bryant, henüz kullanılmamış iş potansiyellerini daha iyi kullanıp kullanamayacaklarını kendilerine sormak için “Almanları tembel veya kayıtsız olarak düşünmemek” gerektiğini yazıyor. Bu öncelikle kadınları ve emekliliğe yaklaşan insanları ifade eder. Gazeteci, daha fazla çalışmanın ülkenin enerji geçişini ve “cömert bir sosyal güvenlik sistemini” finanse etmesine yardımcı olacağını söyledi.


ayrıca oku


Öğretmen Halk Kütüphanesinde Çalışırken Öğrenciye Yardım Ediyor






Yakın zamana kadar Almanlar güçlü bir ekonomi ile iyi bir yaşam arasında bir denge kuruyorlardı. Örneğin Amerikalılara göre çok daha fazla ücretli tatil günlerinden yararlansalar da üretim 2010'larda yılda ortalama yüzde iki arttı.

Ancak artık sistemin çökmeye başladığı konusunda uyarıyor Bryant. Bunun çeşitli nedenlerini belirliyor. Rusya'dan gelen ucuz gaz ve Almanya'nın ihracatına olan yüksek talep geçmişte başarıya katkıda bulundu; bu faktörler artık ortadan kalkıyor. Üretim büyümesi yavaşlıyor ve “bir bebek patlaması dalgası” iş gücünü terk ediyor.






Kaynak: İnfografik WELT


Pek çok şirkette personel sıkıntısı bir kısır döngü haline geldi. Bryant'ın çalışma verilerinden aktardığına göre Almanlar geçen yıl ortalama 15 gün hastalık kaydetti. Bu, durgunluğa “önemli ölçüde” katkıda bulundu. Başarısızlıkların nedeni, korona salgını sonrasında ortaya çıkan birçok solunum yolu hastalığının yanı sıra çalışanlar üzerindeki psikolojik stresti. Almanya “kelimenin tam anlamıyla Avrupa'nın hasta adamı”dır.

Federal İstihdam Ajansı'na atıfta bulunan makale, geçen yılın kayıtların başlamasından bu yana ikinci en düşük yıllık çalışma saatlerine tanık olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni hastalık, daha az fazla mesai ve daha fazla yarı zamanlı çalışmadır. Bryant, yerleşik yetişkin başına yıllık ortalama çalışma saatlerine ilişkin OECD verilerini aktarıyor.

Bu nedenle Almanya diğer sanayileşmiş ülkelerle karşılaştırıldığında son beşinci sırada yer almaktadır. Bu sayı yalnızca Fransa, İtalya, Belçika ve Türkiye'de daha düşük. Bryant bu noktada ülkelerin bu verileri farklı şekillerde toplamış olabileceğini kabul ediyor.

Yarı zamanlı kota çok yüksek, emeklilik yaşı çok düşük


Bryant, Almanya'daki bazı koşulları açıkça eleştiriyor. Bloomberg köşe yazarı, Almanya'daki yarı zamanlı çalışma oranının özellikle kadınlar arasında çok yüksek olduğunu düşünüyor. Aslında kadın çalışanların neredeyse yarısı yarı zamanlı çalışıyor, erkek çalışanlarda ise bu oran yüzde 13 civarında. Emeklilik yaşının çok düşük olduğunu da eleştiriyor. Her ne kadar Almanlar (daha tam zamanlı çalışan) Fransızlara göre hâlâ daha geç emekli olsalar da, “iyileştirmeye yer var”.

Bloomberg yazarı özellikle federal hükümete emeklilik yaşını (fiziksel olarak zorlu işler hariç) ortalama yaşam beklentisiyle ilişkilendirmeye çağırıyor. Bu öneri yeni değil; CDU lideri Friedrich Merz gibi Ifo Enstitüsü'ndeki araştırmacılar da bunu savunuyor. Gazeteci Bryant da uygulamanın “siyasi açıdan zor” olabileceğini düşünüyor. Bu nedenle Almanya'nın yaşlıların daha uzun süre çalışmaları için mali teşvikler yaratması gerekiyor.


ayrıca oku


Evde çevrimiçi çalışırken cep telefonu kullanan öğrenci kız






Bryant ayrıca vergi sisteminde de bir sorun görüyor. Ücretler çok ağır vergilendiriliyor, varlıklar üzerindeki vergiler ise düşük. Yazar, “İnsanların daha fazla çalışmanın manasını görmemelerine şaşmamalı” diye yazıyor. Vatandaşın parasıyla ilgili tartışmalardan bahsetmiyor. Öte yandan Bryant, diğer sektörlerde olduğu gibi burada çok az personel olsa bile anaokullarına daha fazla para verilmesinin iyi bir şey olduğunu, bunun da kadınların işe dönüşünü kolaylaştıracağını düşünüyor.

Bryant, sonuç olarak şu uyarıda bulunuyor: “Almanlar, yalnızca yapay zeka aracılığıyla üretkenlikteki artışlara veya ekonomik iyileşmenin ilk işaretlerine güvenemezler.” Bunun yerine, birçoğunun “biraz daha fazla çalışması” gerekecekti.